Wenakker Westerkwartier en pootaardappelen

Westerkwartier – De werkgroep Wenakker van de gemeenteraad Westerkwartier, bracht samen met (assistent-)raadsleden en de wethouders Bert Nederveen en Hans Haze, een werkbezoek aan het akkerbouwbedrijf Maatschap Bos in Oldehove en Saaksum. De bezoekers lieten zich informeren over het reilen en zeilen van het bijzondere bedrijf dat zich specialiseert in pootaardappelen.

Hilko Bos vormt samen met broer Arjan en ouders Agnes en Koos de Maatschap. Hij geeft een duidelijke verklaring voor het succes van het bedrijf: “Oldehove en Saaksum liggen gunstig: dichtbij zee met een gematigd klimaat. We moeten het hebben van goede vakkennis, gezonde bodems en voortdurende kennisdeling. Het uitgebreide rassenpakket van aardappelen en de ontwikkeling van nieuwe rassen maken onze producten aantrekkelijk. Het betrouwbare kwaliteitssysteem en de sterke logistiek in onze Nederlandse sector en ons bedrijf zijn wezenlijk.”

Naast pootaardappelen verbouwt maatschap Bos uien en graan. Hilko Bos vertelt de bezoekers over de moderne technieken om de gewassen te beschermen, onkruid te bestrijden en maximale kwaliteit van het pootgoed na te streven. Er wordt gebruik gemaakt van precisielandbouw, waarmee nauwkeurig gewerkt wordt en minder grondstoffen en hulpmiddelen nodig zijn. Camera gestuurd schoffelen wordt ingezet. Familie Bos past daarnaast onder meer niet-kerende grondbewerking toe, een natuur inclusieve benadering. Bij niet-kerende grondbewerking wordt de bodem zo min mogelijk beroerd. Groenbemesters worden gebruikt. Er wordt stro uitgestrooid over de aardappelruggen om verspreiding van virusziekten door bladluizen te voorkomen. Het bedrijf haalde met deze methode enige tijd geleden het nieuws.

Hilko Bos heeft ook een boodschap voor de raad en de gemeente: “Ga flexibel om met bestemmingsplannen, bouwblokken en bouwvergunningen voor de ontwikkeling van agrarische bedrijven. Houd het mogelijk om tot kavelverbetering en -inrichting te komen voor de wateropvang in verband met de klimaatverandering. Zorg voor een goede bereikbaarheid, kwaliteit van het wegennet en een minimale last voor de dorpskernen.”

Voorzitter van de werkgroep Wenakker Klaas-Wybo van der Hoek kijkt terug op het geslaagde bezoek: “We zijn onder de indruk van de professionaliteit en innovatie van dit bedrijf. Passie proef je in elke zin. Het familiebedrijf als bedrijfsvorm en flinke innovatie helpen bij het succes. Natuurlijk vallen er nog veel uitdagingen aan te gaan de komende jaren. Hoe bescheiden onze rol als gemeente en Wenakker ook is, we kunnen en moeten daar zeker een bijdrage aan leveren. Het goede gesprek, steunende samenwerking en verrassende vindingrijkheid zijn onze instrumenten. Dit kan dus allemaal maar mooi in Westerkwartier.”

 

Deel dit bericht