Onthulling nieuw grafmonument voor onbekende baby op begraafplaats Zevenhuizen

Zevenhuizen – Donderdag 7 december onthullen wethouder Harry Stomphorst en mevrouw Yktje van der Velde het nieuwe grafmonument voor een gevonden babylijkje in 1988. Het monumentje ligt op de begraafplaats van Zevenhuizen. Medewerkers van de werkvoorziening vonden op 25 mei 1988 het lijkje van het pasgeboren meisje op het landgoed Nienoord. Hoe oud het meisje was en waaraan ze is overleden, is niet bekend. Het naamloze lijkje kreeg een plek op de begraafplaats van Zevenhuizen.

Inwoners Zevenhuizen plaatsten monumentje op graf

De vondst van het meisje maakte diepe indruk op een deel van de inwoners van Zevenhuizen. Dat het kindje daar zo was achtergelaten, maakte veel emoties los bij de inwoners. Zij hebben toen op eigen initiatief een monumentje geplaatst op het graf.

Oud monumentje vervangen door nieuw

In januari van dit jaar is het monumentje omgevallen. Het was er zo slecht aan toe, dat het niet meer te repareren was volgens de steenhouwer van Natuursteen Westerkwartier in Grootegast. De steenhouwer heeft toen aangeboden kosteloos een nieuw monumentje te maken. De gemeente heeft contact gezocht met de vereniging dorpsbelangen van Zevenhuizen. Om zo te achterhalen wie betrokken was bij het oude monument. Zij brachten de gemeente in contact met mevrouw van der Velde. Zij heeft in 1988 samen met de buurt gezorgd, dat er een monumentje kwam. Voor haar staat het monumentje symbool voor alle baby’s die voor, tijdens of vlak na de geboorte overlijden. Zij heeft het nieuwe monumentje uitgezocht bij de steenhouwer en de tekst bedacht.

Geen spoor gevonden

De Rijkspolitie heeft in die tijd onderzoek gedaan naar het babylijkje. Ze hebben geen spoor gevonden van de moeder of vader. Sectie op het lijkje heeft ook niet duidelijk kunnen maken wat de doodsoorzaak van het kindje was. Er waren geen sporen van geweld. Het lijkje lag in een schoenendoos met daar omheen een aantal vuilniszakken.

Deel dit bericht