Inbraakbewust door blauwe voetjes

Westerkwartier – Met zomerse temperaturen is het gebruikelijk dat veel mensen een raam of deur van hun woning openzetten. En in de zomerperiode zijn mensen ook vaker van huis. Inbrekers weten dit en maken vaak gebruik van deze kennis. Om mensen daarvoor te waarschuwen gingen politie, woningcorporatie Wold en Waard en gemeente Westerkwartier woensdagmiddag op pad om mensen te waarschuwen.

Openstaande ramen en deuren
Met de zogenaamde ‘voetjesactie’ wilden de drie partners bewoners alert maken op de beveiliging van hun spullen. De inbraakpreventieactie vond plaats in Boerakker, Grootegast, Grijpskerk, Leek en Zuidhorn. Daarbij hadden de medewerkers van de betrokken partners aandacht voor ramen en deuren die niet afgesloten waren. Ook werd gekeken naar losstaande objecten die door inbrekers gebruikt kunnen worden om binnen mum van tijd een woning binnen te komen. Denk aan een vuilcontainer of een ladder die voor het grijpen ligt.
‘Blauw voetje’ en goed gesprek
Op plekken die afweken, legden de betrokken medewerkers op een bewuste manier een ‘blauw voetje’ neer. Op deze flyer, in de vorm van een voetafdruk, staat een tekst die de bewoners erop attent maakt dat de woning of schuur een makkelijk doelwit is voor inbrekers. Daar waar mensen thuis waren zijn de bewoners of de buren bewust gemaakt om alert te zijn. Daarbij kwamen ook maatregelen voorbij die zij kunnen nemen om inbraken en diefstallen tegen te gaan. Als mensen niet thuis waren, kregen de bewoners een brief met daarin de geconstateerde opvallendheden én een telefoonnummer om contact op te nemen. De preventieactie werd door velen erg gewaardeerd.
Er werden honderden woningen in de gemeente gecontroleerd. In totaal werden 54 ‘blauwe voetjes’ achtergelaten en vonden 52 gesprekken met mensen plaats over inbraken en inbraakpreventie. Daarbij ging het onder meer ook over openstaande garagedeuren en spullen die onafgesloten waren, zoals aanhangers en (elektrische) fietsen. Opvallend was de alertheid bij buurtgenoten die polshoogte kwamen nemen.
Samenwerking
Politie, woningcorporatie Wold en Waard en gemeente Westerkwartier werken op veel gebieden samen. Veiligheid is een van de onderwerpen waar de drie organisaties structureel met elkaar in contact zijn. De preventieactie komt daar onder meer uit voort. Om die reden gingen woensdagmiddag agenten, boa’s, leefbaarheidsadviseurs en andere medewerkers van gemeente en woningcorporatie op pad. Samen met de inwoners zijn wij Westerkwartier en werken we aan een veilige woonomgeving.
Tips om inbraken te voorkomen
Een dagje weg of misschien wat langer op vakantie? Dan is het raadzaam de buren daarover te informeren en een rondje voor vertrek te maken om te controleren of alles om huis dicht en afgesloten is. Maar denk ook aan goede verlichting in en rond het huis. Bij verdachte situaties is het advies om 112 te bellen. Kijk voor meer tips op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Deel dit bericht