Vandaag start de landelijke wapen inleveractie (Video)

Deel Dit Bericht:

Groningen/Zuidhorn – Maandag 11-10-21 start de landelijke wapen inlever actie. Kijk op http://dropjeknife.nl voor details over waar je anoniem je mes kan inleveren. 

Wil je een (nep)vuurwapen inleveren? Maak een afspraak en dan komen we die thuis ophalen. Dat meldt de politie maandagmorgen via Twitter.
Groningen doet dan mee aan de landelijke inleveractie tijdens de Week van de Veiligheid. Steekwapens kun je inleveren op de politiebureaus in Groningen en Haren. Daarnaast zijn er tien mobiele inleverpunten in de wijken en dorpen. “Wapens horen niet thuis in onze samenleving,” zegt burgemeester Schuiling. “De laatste jaren zien we dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we onze stad weer een stukje veiliger.”

De landelijke inleveractie richt zich op steekwapens, omdat het dragen van messen steeds normaler is onder jongeren. Steekwapens, slag- en stootwapens en nepwapens kunnen van maandag t/m vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur ingeleverd worden bij de politiebureaus. Daarnaast zijn er elke doordeweekse avond van 18.00 tot 21.00 uur twee mobiele inleverpunten. Wie in het weekend een steekwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie via tel. 0900-8844. Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem in een inleverton. Er is dus geen risico dat er straf volgt voor het wapenbezit.

Ook is het mogelijk om vuurwapens, nepvuurwapens, munitie en explosieven in te leveren. Daarvoor kunnen mensen een afspraak maken met de politie via 0900 – 8844. De politie komt het wapen dan in burgerkleding ophalen. Dit is dus niet anoniem. De bezitter van het wapen wordt niet vervolgd omdat het wapen thuis ligt. Wel onderzoekt de politie of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf. De inleveractie van wapens is een landelijk initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het OM en diverse gemeenten. Ook de gemeente Groningen doet mee, samen met WIJ Groningen en Bureau Halt. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren, onder meer via de landelijke campagne Drop je knife. Maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren.

(Maandag om 15:00 uur was er een persmoment op Bureau Rademarkt)

| Foto: Politie Westerkwartier – Bron: Persbericht |

error: © NiekerkNieuws.nl 2022-2023 | Onze beelden zijn auteursrechtelijk beschermd!