Stichting Bosbrandweer Noord-Nederland bestaat 50 jaar en wordt gevierd met een opendag!

Deel Dit Bericht:

Niebert – Stichting Bosbrandweer Noord-Nederland (BBNN) bestaat dit jaar 50 jaar. Om dit jubileum te vieren wordt er aanstaande zaterdag 2 juli een opendag gehouden. De opendag wordt gehouden bij de kazerne van de Bosbrandweer aan de J.H. de Boerstraat 35 in Niebert. Zaterdag 2 juli tussen 10:00 uur en 16:00 uur zijn de speciale natuurbrandbestrijdingsvoertuigen en 2 Amerikaanse brandweerauto’s zijn te bewonderen.

Ook wordt er divers beeldmateriaal getoond waaronder van het verleden van de stichting. Aan de kinderen is gedacht! Er is een springkussen aanwezig. De jeugdbrandweer Westerkwartier is ook aanwezig om waterspellen te verzorgen voor jong en oud. Parkeer gelegenheid is geregeld bij wegrestaurant “In de Klaver” in Niebert aan de Molenweg 2. Tussen wegrestaurant In de Klaver en de brandweerkazerne rijden pendelbussen. Wat is de BBNN precies? De BBNN is een particuliere organisatie welke in het bezit is van terreinvaardige brandweervoertuigen die onder commando van het brandweerteam ter plaatse – kan ondersteunen bij natuurbranden in Noord-Nederland .

Bijvoorbeeld als aflossing of tweedelijns inzet of om stoplijnen aan te leggen. Het korps bestaat uit vrijwilligers van o.a. korpsen uit verschillende Veiligheidsregio’s en eigen opgeleide mensen, met passie voor het vak en hart voor de natuur. De BBNN is gelieerd aan Veiligheidsregio Groningen (voertuignummers) en maken gebruik van C2000, net als de reguliere brandweer. Sinds 1 juli 2015 zijn er concrete werkafspraken tussen de drie noordelijke veiligheidsregio’s, de M eldkamer Noord Nederland en de BBNN. Verder is de kazerne in Niebert ook de locatie van de Jeugdbrandweer Westerkwartier, die gebruik maakt van de faciliteiten van de BBNN waaronder o.a.. twee voertuigen. Hoe is de stichting ontstaan? Stichting Bosbrandweer Noord Nederland vindt zijn oorsprong in de jaren 70, ten behoeve van extra paraatheid bij (brandgevaarlijke) evenementen in natuurgebieden (padvinderskampen, motor- crossen, etc.). De scouting had bijvoorbeeld jaarlijks een Noordelijk Pinksterkamp in Anloo.

Dit trok veel bezoekers (3500) en vroeg om brandbeveiliging, bijvoorbeeld omdat er gekookt werd op open vuur. Dit was een taak van defensie, omdat het ook op defensieterrein was, echter defensie gaf aan hiermee te willen stoppen en zo ontstond het idee van een brandweerman uit Haren – zelf ook scouting lid – om zelf de brandbeveiliging te organiseren en hier mensen voor op te leiden. Later kwamen hier nog leden van de bedrijfsbrandweer van de PTT bij. Ook is de BBNN nog enige tijd een soort van bedrijfsbrandweer voor Staatsbosbeheer geweest. Wie doen er dienst bij de BBNN? Er zijn 32 leden actief bij de BBNN. Daarvan zijn 15 repressief, verder gaat het om ondersteuning, zoals technische dienst en facilitaire dienst​.

| Persbericht Bosbrandweer Noord-Nederland |

Het is een ‘self supporting’ brandweerkorps met alle competenties in huis. Daarnaast is er veel gezelligheid, doen ze vaak mee aan activiteiten, zien ze uitdaging in het zelf doorvoeren van veranderingen en het bouwen van technische oplossingen. Ook doen de leden door hun lidmaatschap van de BBNN nieuwe ervaringen op en komen daardoor op plaatsen waar ze normaal gesproken niet komen (ook buiten Nederland). Welke voertuigen heeft de BBNN?  Vier tankautospuiten BT , 4×4 aangedreven, terreinvaardige voertuigen met een watertank inhoud van resp.3000,4000 5000 en 5500 liter allen voorzien van een separate pomp om rijdend te kunnen blussen.  Eén Iveco (Magirus) ladderwagen 30 m.  Eén Iveco Massif 4×4 commandowagen.  Eén Opel Vivaro manschappenbus.  Eén Mercedes tankautospuit tbv. de Jeugdbrandweer  schoppen, vuurzwepen, motorkettingzagen, en diverse andere uitrustingsstukken, waaronder adembeschermingsapparatuur.  vulstation voor ademluchtcilinders 300 bar  diverse werktuigen en gereedschappen voor onderhoud voertuigenpark en overig materieel. Waar komt het materieel vandaan? De BBNN heeft inmiddels een peloton 4×4 tankautospuiten , waarmee ze kunnen ondersteunen bij natuurbranden. De eerste brandweerauto (4×4)van het merk Mercedes, specifiek voor natuurbrandbestrijding, is gekocht van de gemeente Zoutkamp, de tweede Mercedes van het korps Assen en de derde Mercedes van de gemeente Ede , korps Bennekom . De vierde 4×4 tankautospuit is een Daf welke gedoneerd is door Veiligheidsregio Fryslan welke dienst heeft gedaan op Terschelling. Na diverse locaties (Zuidlaren, Roden), staat er nu, dankzij een (hele) goede sponsor, een kazerne in Niebert. En de Amerikanen? De BBNN is eveneens bekend door de Amerikaanse brandweerwagens’. Eén van de bezigheden van de BBNN is het in opdracht voeren van het beheer, het plegen van onderhoud en het uitvoering geven aan een demonstratieteam met twee bijzondere Amerikaanse brandweerwagens: een Pumper en een Tiller. De voertuigen zijn gestald in de brandweerkazerne van de BBNN. De BBNN gebruikt de voertuigen alleen ter promotie van de brandweer in de meest ruime zin .(informatie via info@bosbrandweer.nl

error: © NiekerkNieuws.nl 2022-2023 | Onze beelden zijn auteursrechtelijk beschermd!