Genomineerden Leefbaarheidsprijs bekend!

Persbericht

Deel Dit Bericht:

Westerkwartier – De jury van de Leefbaarheidsprijs heeft drie aanmeldingen genomineerd voor de Leefbaarheidsprijs 2021. De genomineerden zijn: de Dierenambulance Westerkwartier, het dorpshuis in De Wilp en Jeugdwerk Aduard. Burgemeester Ard van der Tuuk onthult op 3 december wie de Leefbaarheidsprijs 2021 gewonnen heeft.  

Leefbaarheidsprijs

Deze prijs looft de gemeente Westerkwartier elk jaar uit aan een vrijwilligersorganisatie die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente. De belangrijkste doelstelling voor het instellen van de Leefbaarheidsprijs is het stimuleren van (vrijwilligers) activiteiten, die een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in onze gemeente. Dit kan op alle mogelijke terreinen zijn, zoals sport, welzijn, cultuur, milieu, zorg en veiligheid. De winnende organisaties ontvangen een oorkonde en een bedrag van € 500 (1e plaats) € 300 (2e plaats) of €200 (3e plaats). In 2020 ontving de Kuzemerkooi uit Oldekerk de leefbaarheidsprijs.

Genomineerden

Uit de 30 aanmeldingen die dit jaar voor de toekenning van deze prestigieuze prijs binnen kwamen, koos de jury drie genomineerden:

Dierenambulance Westerkwartier

Dit is een stichting die volledig door vrijwilligers gerund wordt. Ze staan 24 uur per dag klaar om hulp aan gewonde dieren te geven en tevens baasjes te ondersteunen die zelf geen vervoer hebben om naar de dierenarts te gaan. Zelfs midden in de nacht en door weer en wind. Of het nu om een gewond huisdier gaat, een ree die vastzit in een hek of als er brand in een woning is waardoor een dier mogelijk gewond is. Ze zijn actief op social media en delen daar onder andere ook foto’s van gevonden of vermiste huisdieren. Ook denken ze in het belang van mensen met een minimum inkomen. Deze maatschappelijke betrokkenheid trok de juryleden erg aan en om deze reden zijn zij genomineerd.

Jeugdwerk Aduard

Vanuit de Dorpsvisie Aduard is de sterke wens naar voren gekomen om meer activiteiten voor de jeugd en jongeren te organiseren in Aduard. Hieruit is Jeugdwerk Aduard gestart. Dit team richt zich op het opzetten van activiteiten voor alle jeugdigen en jongeren in het dorp. Door het betrekken van de jeugd bij de organisatie creëren zij een breed draagvlak. Het afgelopen jaar hebben ze diverse activiteiten georganiseerd samen met de jeugd waaronder een vossenjacht, disco, een buitenspeeldag, een spooktocht en huttenbouw. Volop leven in Aduard door deze club vrijwilligers dus! De energie spat van dit team af en daarom heeft de jury besloten dat zij genomineerd zijn.

Dorpshuis De Wilp

Het dorpshuis in de Wilp heeft een prominente rol in het dorp. Het dorpshuis heeft de Plantsoenkerk gekocht die aan het dorpshuis grenst. Vervolgens heeft het dorpshuis een doorgang naar de kerk gerealiseerd om dit gebouw bij het dorpshuis te betrekken. Dit is ze gelukt door een betrokken bestuur en met hen vele vrijwilligers uit het dorp. Deze grote groep vrijwilligers hebben echt bergen werk verzet! De kerk hebben zij omgebouwd tot een grote huiskamer en daar willen ze onder andere feesten en bijeenkomsten in organiseren. Het dorpshuis werkt nauw samen met alle verenigingen in het dorp. Het ‘Samen Eten in de Buurt’ is een voorbeeld waar duidelijk naar voren komt dat het bruist in het dorpshuis. Het dorpshuis in De Wilp is een plek waar jong en oud samenkomt en waar vrijwilligers geen uitdaging uit de weg gaan. De jury is onder de indruk van deze tomeloze energie.

In verband met de huidige situatie is een feestelijke uitreiking helaas niet mogelijk. Afhankelijk van de maatregelen op dat moment wordt de prijs op vrijdag 3 december kleinschalig uitgereikt of gaat de burgemeester bij de genomineerden langs om de uitslag bekend te maken.

| Persbericht Gemeente Westerkwartier |

error: © NiekerkNieuws.nl 2022-2023 | Onze beelden zijn auteursrechtelijk beschermd!