Gemeente Westerkwartier verheugt zich op haringtraditie 13 april

SONY DSC

Deel Dit Bericht:

Niekerk – Op woensdag 13 april 2022 vindt van 16.30 uur tot 17.30 uur bij de Liudgerkerk (de voormalige Hervormde kerk) in Niekerk voor de 547e keer de traditionele haringuitreiking plaats.

Sinds 30 september 2017 is deze traditie uit 1476 officieel toegevoegd aan de ‘Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland’. De gemeente Westerkwartier is hier trots op en kijkt uit naar deze bijzondere traditie. Als burgemeester van de gemeente Westerkwartier is Ard van der Tuuk secretaris van de stichting en persoonlijk aanwezig bij de haringuitreiking.

Uitreiking twee jaar uitgesteld:

In 2020 en 2021 heeft er geen uitreiking plaatsgevonden. De Menno Jeltema Stichting had dit besloten naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet getroffen had vanwege het coronavirus. Dit jaar geldt voor de inwoners van Niekerk, Oldekerk en Faan dat zij de uitreiking van de haringen weer kunnen bijwonen.

Boerenwagen met koetsier:

Traditiegetrouw gaan paard en boerenwagen door de straten van Niekerk, Oldekerk en Faan. De koetsier ment de paarden, de bijrijder luidt de bel om de dorpsbewoners te attenderen op de haringen. Op de wagen bevindt zich een houten ton waar vroeger de haringen in zaten. Tegenwoordig worden de haringen bij de kerk bezorgd.

Legaat van Menno Jeltema:

De haringuitreiking vindt zoals gebruikelijk op de woensdag voor Pasen plaats. De traditie ontstond toen Menno Jeltema in 1476 een legaat naliet aan de voogdij van het Pepergasthuis te Groningen. Menno Jeltema liet daarmee landerijen onder het Faan na aan het Pepergasthuis, onder de eeuwigdurende verplichting, dat jaarlijks onder de armen van het Faan een ton haring zou moeten worden uitgereikt. De voogdij heeft zich elk jaar aan deze verplichting gehouden. In 1979 besloot de voogdij om deze verplichting af te kopen. Sindsdien is een stichting opgericht, die zich ten doel stelt om deze traditie in stand te houden. De haringen zijn tegenwoordig bestemd voor alle inwoners van Niekerk, Oldekerk en Faan.

Voortbestaan van de traditie:

In 2018 overhandigde de voormalige gemeente Grootegast tijdens de haringuitreiking een cheque ter waarde van twintigduizend euro. Deze schenking was bedoeld om de eeuwenoude traditie in stand te houden.

Programma:

Om 16.00 uur vertrekt de ouderwetse boerenwagen vanaf Faan naar Niekerk. De wagen komt rond 16.30 uur aan bij de Liudgerkerk. Vanaf 16.30 uur worden de haringen gratis uitgereikt in het bijgebouw ‘De Zaaier’, naast de kerk. Tegen een geringe vergoeding kunnen mensen de uitgereikte haringen ter plaatse schoon laten maken.

| Persbericht Gemeente Westerkwartier & (Archief) Foto NiekerkNieuws.nl |

error: © NiekerkNieuws.nl 2022-2023 | Onze beelden zijn auteursrechtelijk beschermd!