Ambassadeurs Judith Allersma en Krista Janssen voor Edukans naar Ghana

Oldekerk – In de voorjaarsvakantie van donderdag 22 februari tot zondag 4 maart bevinden Krista Janssen (leerling) en Judith Allersma (docente) van Terra Oldekerk zich in Ghana. Samen met 38 andere leerlingen en 15 docenten van middelbare scholen in heel Nederland doen zij mee aan Edukans Going Global. 32 scholen werken dit jaar mee aan het uitwisselingsproject van Edukans.

Op Terra Oldekerk solliciteerden 15 kandidaten naar de functie van verslaggever in Ghana. Ze stuurden een brief met cv en hielden een presentatie voor een sollicitatiecommissie van docenten en Edukansmedewerkers. Krista Janssen kwam als beste leerling uit de bus. Judith Allersma solliciteerde als docent bij Edukans en werd uitgekozen om in het docententeam mee te doen.

 Taboes doorbreken met Life Skills

Edukans is een ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, maar in Ghana is dit nog niet het geval. Krista en Judith ontmoeten Ghanese medeleerlingen en docenten en lopen met hen mee op school en thuis. Vooral de uitwisseling van cultuur staat op het programma. De groep Nederlandse leerlingen gaat in Ghana aan de slag met het thema ‘life skills’; levensvaardigheden. Er worden in Ghana weinig levensvaardigheden op school geleerd en thuis wordt er niet gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals seksuele voorlichting. Gevolgen zijn dat veel Ghanese jongeren te maken krijgen met problemen als tienerzwangerschappen, uitval van meisjes op school en hiv/aids. De Nederlandse en Ghanese jongeren gaan samen aandacht vragen voor goed onderwijs met ‘life skills-lessen’. De docenten gaan met hun Ghanese collega’s aan het werk met de didactiek van het lesgeven en hoe zij dit in Ghana op een meer activerende wijze kunnen uitvoeren.

 Actievoeren

Op www.terra-oldekerk.inactievooredukans.nl doet de groep iedere dag verslag van de reis. Na thuiskomst geeft Krista op school presentaties over de onuitwisbare ervaringen. Ook voert zij samen met andere leerlingen van Terra actie voor de projecten die zij in Ghana heeft bezocht. Terra Oldekerk vindt het van groot belang dat de school mee doet aan Edukans Going Global, omdat onderwijs van levensbelang is voor ieder kind, ook voor de kinderen uit ontwikkelingslanden. Het programma van Going Global levert hieraan een bijdrage en vergroot de betrokkenheid van jongeren van Terra bij ontwikkelingswerk.

 Fotobijschrift: Judith Allersma en Krista Janssen, van Terra Oldekerk, voor Edukans naar Ghana.

| Persbericht Terra – Oldekerk | NiekerkNieuws.nl |